vrijdag 15 maart 2013

Epupa


We schrijven dit berichtje in de auto, met een broodje en een droie wors in ons hand en Paul de Leeuw uit de luidsprekers. We zijn onderweg naar Hentiesbay, aan de Atlantische oceaan, lekker naar de koelte. Wat wil je nog meer? Misschien gewoon Holland?
Wat is Namibiƫ toch een extreem land. Extreem mooi, extreem bijzonder, extreem warm. Wij komen nu uit Kaokaveld rijden, met als hoogtepunt Epupafalls aan de grens met Angola. 'n prachtige waterval in een super droog gebied. De locale mensen wassen zichzelf en hun kleding in de pools bij de waterval. Verder stroomopwaarts liggen de krokodillen.
Op onze campsite was iemand een paar weken geleden gegrepen door een krokodil. Hij stond iets te dicht bij de waterkant omdat hij zijn fluit keteltje stond te vullen. Hij heeft het overleeft hoor. Wij hebben daar twee dagen gestaan. Ver genoeg van de water rand! Gedurende de middag was de temperatuur niet meer om uit te houden. Zelfs in het zwembad moet je je niet bewegen. Daarom zijn we de volgende ochtend met een jongen die we eerder bij de waterval tegenkwamen naar een himba dorpje geweest.
De himba's leven nog altijd op de manier als eeuwen geleden. Simpele verplaatsbare hutjes van klei en takken. Samen met hun veestapel, hoofdzakelijk geiten en koeien. De vrouwen van dit volk wassen zich nooit, maar smeren zichzelf in met boter vermengt met rode aarde. Om lekker te ruiken hangen ze zichzelf of hun “geiten lapjes' boven het wierook. Heerlijk! Een van de moderne veranderingen is wel dat de meisjes als ze naar de hogere school gaan zich gewoon moeten wassen en een uniform moeten dragen. Met onze gids hebben we een pak suiker, meel, zout en bakolie gekocht om aan de chief te geven. Helaas was deze man naar een Himba overlegje, samen met alle andere mannen. Het dorpje was sowieso een beetje leeg. De rest van het dorpje was op pad met de geiten en koeien. Er waren twee vrouwen en wat kleine kinderen en even later kwamen er nog twee vrouwen aangelopen van een naburig dorpje met wat spulletjes die ze wilden verkopen.

Het dichtstbijzijnde stadje Opuwo, zo'n vier uur rijden vanaf Epupa, is werkelijk nog veel bijzonderder. Het is een vreemde mix van culturen. De Herero, ze kleden zichzelf nog steeds in de stijl van Koningin Victoria; de Demba (uit Angola), ze kleden zich (bijna) niet aan. Ze bedekken alleen hun onderlijf, de rest wordt versierd met kralen; de Himba's, met hun rood gekleurde huid en rokjes gemaakt van geitenvel. De himba jongens hebben vaak een lapjes om en een vreemdsoortig hoofddeksel op in de vorm van een koeienhoorn. En natuurlijk de inmiddels meer westers geklede mensen en enkele halfgare toeristen.

Gisteren stonden we bij de Abu Huab, een nu droge rivier. De woestijn olifanten hebben we helaas niet gezien. Het is al te droog in deze omgeving, dus zijn ze weggetrokken. Ook deze olifanten hebben elke dag water nodig Het was er warm en er waren heel veel vliegjes die graag in je oren en ogen wilden. We hebben wel vier nieuwe vogeltjes gezien!

Geen opmerkingen: