woensdag 14 november 2012

Mambo update

Hier in Mambo is weer veel gebeurd. Tot onze grote spijt zijn er al kinderen (om diverse redenen) niet meer gekomen of zelfs al naar Dar es Salaam gestuurd (de grote stad). Er zijn ook weer nieuwe kinderen bijgekomen, maar het enthousiasme lijkt er op dit moment wel uit.
'n paar grote veranderingen zijn.
De 'artists' hebben inmiddels van gasten, die MvP bezochten, een beurs gekregen om naar een 'artschool' te gaan in Bagomoyo. Per direct is mr. Makayaka vertrokken, maar ook Moddy zal vanaf het nieuwe jaar naar school gaan. Voor ons project is het een grote 'aderlating'. Ndege heeft inmiddels een gepensioneerde leraar benaderd. Hij komt volgende week langs.

De makuti (dakpannen van gevlochte palmbladeren) is er nog niet. Er schijnt concurrentie van andere kopers te zijn aan de kust. Dus we wachten op een dak (wat inmiddels wel nodig is).
Om het project levensvatbaar en sustainable te maken zijn we met de 'mannen' spullen gaan maken die aan de locale bevolking verkocht kunnen worden. Niet altijd wordt het door hun even leuk gevonden om te doen. Het levert (voor hun) niet direct iets op. Dat 'de mannen' op de markt gaan staan hebben we nog niet voor elkaar gekregen.
In verband met een begrafenis (waardoor het leven in Africa drie dagen stil ligt) is de kippenfarm nog niet uitgezet. Tijd is zo'n ander begrip in Nederland dan hier. Iedereen heeft tijd voor praatje, wacht gewoon een tijdje op werk of wacht gewoon tot de zon weer komt of ondergaat. 'n nieuwe dag heeft altijd nieuwe kansen!
Onze gedachte is dat op dit moment de huidige kinderen (of hun ouders) nu niet (meer) gemotiveerd zijn. Er wordt met de ouders gepraat en er komen weer (nieuwe) kinderen bij (ook uit andere 'clans'). Hopelijk staan deze dan wel open voor kansen en/of verandering. Want dat is wat we (willen) brengen!

Voor ons 'n moeilijke beslissing wat nu te doen. We willen 't project dat zo fantastisch begon niet bij de eerste hobbel verlaten, maar we moeten onze (eigen) toegevoegde waarde wel blijven zien.
Als we blijven dan moeten we ons visum verlengen in Arusha.
Als we niet blijven, dan zullen we binnen nu en twee weken Tanzania moeten verlaten. 't lijkt er nu op dat we verlengen en de komende maand goed afwegen en bekijken wat er gebeurd. Dan hebben we nog even de tijd om met onze 'Canary”richting het zuiden te rijden.

We zijn ook bij Moddy op visite geweest. Hij woont op een berg tussen prachtige valleien, maar heeft ook geen stromend water en elektriciteit. Als het regent is de weg slecht of zelfs onbegaanbaar. Een geweldige dag waarin we vreselijk verwend zijn met lokaal eten. Voor we het wisten zaten we bij de Chairman (voorzitter) van z'n dorp aan de tafel of waren we bij “Kiseppe” z'n stuk grond aan het kijken.

Het is hier IDDay geweest, 'n moslim feest waarbij alles (natuurlijk) stil ligt voor drie dagen. Iedereen loopt in z'n beste kleren, gaat op visite, eet 'pilau', een soort vette rijst met kruiden. 's middags en 's avonds wordt er gedanst rond grote drums.
Vandaag is het zondag, de jongens komen niet, tijd om even een berichtje te plaatsen. Vanuit mistig Mambo veel liefs van ons.

Geen opmerkingen: