zaterdag 24 november 2012

Mambo update


Het is vier uur 's middags, donkere wolken dreigen, even later valt de regen met bakken uit de hemel. Het leven ligt hier in Afrika stil. Het water buldert de berg af naar de vlakte beneden. Een uur later schijnt een waterig zonnetje alweer tussen de nog overgebleven wolken door. 'This is Afrika”. ER wordt heet water gebracht. We kunnen douchen.

We zijn inmiddels weer terug van weggeweest. In Arusha hebben we ons visum verlengd. We hebben boodschappen voor het project gedaan en we zijn nog even naar Lake Challa geweest. Dit kratermeer ligt op de grens met Kenia (aan de voet van de Kilimanjaro). Natuurlijk was het niet zonder avontuur. Tot twee keer toe zaten we vast in dikke modder. Met hulp zijn we losgekomen. We hebben zelfs gekeerd, maar hebben toch doorgezet. (nadat 'n auto voor ons het laatste blubber traject goed was doorgekomen). 'n prachtige plek aan de voet van de Kili. In de droge tijd lopen hier hordes olifanten, maar nu even niet. 

De volgende ochtend was wel de grond bezaaid met vleugels (van termieten). Je wilt het niet geloven, maar de lokalen waren druk bezig de termieten op te rapen. Die ze later heerlijk zouden frituren en opeten. Voor ons tijd om voor de volgende bui weer te vertrekken. Dit keer gelukkig zonder vast te komen zitten.

We zijn inmiddels in Mambo. We hebben ons al diverse keren verbaasd. 'n keer waren er zelfs geen jongens, de volgende dagen waren er opeens zeven meisjes en gisteren waren er zelfs 14 kinderen. Er is een (gepensioneerde) teacher die wil ondersteunen. Het wachten is nog op de Makuti (het dak) voor de workshop, maar de eerste stappen voor de 'kippenfarm' zijn inmiddels gezet. We hebben ideeën verder uitgewerkt om kinderen (meer) gemotiveerd te krijgen. Vanmiddag vind het gesprek met de ouders en kinderen (eindelijk) plaats. Afhankelijk van het gesprek kunne we verder slowly, slowly, (oftewel pole, pole hier in Africa). Inmiddels zitten we Ndege constant (op z'n Hollands) achter z'n broek, Voor dat wij weer op pad gaan willen we het project graag zo goed mogelijk achterlaten.

Wijzelf denken inmiddels hard na over wat nu, oftewel straks. We hebben inmiddels een opgave van de transportkosten van de auto en zelfs de mogelijkheid om de auto in Tanzania (voorlopig) te stallen. We zullen binnenkort hier meer over weten. Het lijkt er nu op dat we weer een stukje naar het zuiden zullen rijden.

1 opmerking:

mapa zei

goede morgen jan en syl
zondag morgen jullie update aan het lezen.het zit weer vol met informatie wat jullie beleven en nog gaan ondernemen wat het ook is laat het laat het pole pole op jullie inwerken dan zien wij jullie wel weer een keertje.
hier in het kikkerlandtje komt de koude er aan vandaag storm en regen maar we zitten droog.
gezondheid en geluk op de verdere ondernemingen .
hier alles goed groetjes mapa