vrijdag 23 december 2011

Van schooltjes inventariseren tot avontuurlijk winkelen

Afgelopen maandag hebben we Marion gereden naar Lushoto. (Drie uur hobbelen over een soms zeer blubberige weg.) Vanuit Mambo de eerste de beste 'grote' winkelstad. Onze eerste verrassing was 't postkantoor. Een pakketje uit Holland gevuld met lekkers. (Super gaaf, zelfs de rookworst is al op!) Shoppen in Afrika gaat natuurlijk ook op z'n Afrikaans, dus je moet maar afwachten wat er voorhanden is. Wij hebben in ieder geval een afspraak geregeld met Kimat (werkt ook voor de lodge) voor de auto, later in de week. Ondertussen dat wij enige boodschappen, zoals kaas en Jam bij de Montessori sisters haalden heeft Marion bij de schoenpoetser stapels vracht laten bezorgen, dat mee terug moest.
Ook Ali, die een nieuwe drilkop voor de boor van de watepomp heeft gekocht en Eileen, 'n voluteer van het piececorps (USA) moest ook (nog) mee terug. Rond zes uur konden we opladen en tegen de tijd dat Jan weer terug moest sturen was het donker. De auto Afrikaans gepakt met een hoge stapel (zelfs een matras) op het dak. Achterin drie man met dozen en veel eieren op de achterbank. Gelukkig had het niet geregend en konden we de juiste route oppakken We zijn maar één keer vast komen te staan. Met volle paardenkracht van ons allen konden we door.

Van het inventariseren van het volgende schooltje is niet veel meer gekomen de volgende dag. Wel hebben we inmiddels een schat aan informatie over de basisscholen in de omgeving van Mambo. Diverse dingen zijn ons opgevallen en soms kwamen we zelfs geschokt terug van een dagje inventariseren. Bv. In het dorp Tema, daar zagen we een aantal klaslokalen zelfs zonder desks. De kinderen moeten gewoon op de grond zitten. Het is vuil, het dak lekt, de ramen en muren vol gaten en zelfs de allerkleinste groep zit buiten. Een toilet,..... is er natuurlijk niet. De jongens gewoon buiten en de meisjes het beroemde gat in de vloer. Dan in Sunga, waarbij de hoofd lerares verteld dat het belangrijkste dat niet aanwezig is, is eten tussen de middag. De ouders hebben niet altijd (ligt aan het seizoen) iets om tussen de middag mee te geven. Gelukkig wordt dat inmiddels daar opgelost. Vanuit het dorp komt een aantal vrouwen een soort pap (porridge) koken. Of Massereka, waar zelfs drie klaslokalen niet afgebouwd staan. Dit geeft nu niet, want er zijn toch niet genoeg leraren. Maar raar is het wel als er ook nog klaslokalen ongebruikt staan. Zonder desks natuurlijk. Of er zijn scholen waarbij 10 tot 20 kinderen met één schoolboek moeten doen. Als we straks alles geïnventariseerd hebben kunnen we het belangrijkste wellicht aanpakken. (zoals desks?)

Verder onze afspraak in Sunga met een groep vrouwen die ons laten zien hoe zij met een handpers briketten maken. Het recept hiervoor is ons nu duidelijk. Het zou mooi zijn als we dit ook rond Mambo konden introduceren. Ideeën als het genereren van een soort subsidie, zodat de briketten ook betaalbaar kunnen worden zou werkelijk de ontbossing rondom Mambo stimuleren.

Ook de zelfgemaakte postkaarten heeft een start gemaakt. De eerste kaarten zijn verkocht en staan nu zelfs in een mooie door Jan gemaakte standaard. Hopelijk lukt het de jongens om dit verder te professionaliseren. Als we terugkomen in januari in Mambo zullen we dit verder oppakken.

Want we zijn weer even op pad. “Onze”zogenaamde 'overlandplek' was reeds gereserveerd en er werden giga veel mensen verwacht. Voor ons dus tijd om weer wat voor onszelf te doen.
We zijn nu (weer) in Lushoto bij de garage en schrijven dit bericht. (Zelfs de door Pa Essenberg gemaakt accubak heeft de afgelopen reis in de Serengetti niet overleefd en moet worden gemaakt.) We denken eraan richting de kust te rijden, alhoewel het daar wel heel warm moet zijn.
We houden jullie op de hoogte.......

PS. tussen alle bedrijven door hebben we ook nog een schets op de schouw van de lodge gezet. Super leuk om te doen en we kregen leuke reacties!


7 opmerkingen:

Anoniem zei

Jan en Syl,
wij wensen jullie fijne Kerstdagen en een voorspoedig 2012 toe. Hoop dat al jullie voorgenomen plannen ook bewaarheid worden. Tot nu toe hebben jullie al zoveel gepresteerd. Petje af hoor!

Groetjes, Anneke en Jan

Anoniem zei

Ook van ons hele fijne kerstdagen en het allerbeste voor 2012!

Wat is de tijd toch snel gegaan.
Maar moet je kijken, wat jullie allemaal al hebben gedaan!

En wat jullie allemaal nog gaan doen !!!

Veel liefs,

Karin en Jan

Frank zei

Wij wensen jullie een hele fijne kerst toe en een fantastisch 2012. Tot februari!
(We zijn al aan het sparen voor een bezoekje als jullie weer weg zijn)

Anoniem zei

Lieve Jan en Syl,

Geweldig wat jullie allemaal al gedaan en meegemaakt hebben!
Ik hoop dat er volgend jaar nog veel meer leuke avonturen bijkomen!

Hele fijne kerstdagen!

Liefs, Gina

jari van der Vaart zei

Ik vind het heel leuk wat jullie allemaal doen voor die mensen daar en ik kijk bijna elke dag op jullie blog.
Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar.

Groetjes Jari

tot gauw

de Vaartjes zei

Dit was een heel mooi 2011 voor jullie, we wensen jullie een nog mooier 2012.

heel veel liefs van de Vaartjes

pq en k zei

lieve jan en syl
wij wensen jullie fijne kerstdagen toe en een mooi tweeduizend twaalf . veel succes met wat jullie allemaal gaan doen en gauw tot ziens
groetjes ma en pa