donderdag 8 december 2011

Projecten, plannen

Gisteren hebben we Theresa (ook een vrijwilliger, begeleider van dit project) geholpen met het brengen van de spullen voor het maken van het gat voor de waterpomp in het dorpje Tema. Was soms wel spannend. We hebben de spullen gebracht met de auto van de lodge en een aanhangwagen. Moest in twee keer, vanwege het gewicht. Bij ons bezoek eergisteren aan de plaats waar de pomp zou komen hadden we geconstateerd dat één van de bruggetjes toch wel erg slecht was. Dus bij onze eerste tocht met spullen hebben we eerst de brug (provisorisch) gemaakt. Uiteindelijk zijn de spullen op hun plek terechtgekomen en kunnen de mannen in Tema aan de slag met het opbouwen van de installatie en beginnen met boren.


Op de terugweg naar Mambo zijn we bij het schooltje van Tema wezen kijken. We hebben daar een inventarisatie gedaan van de status van de school en de klaslokalen. Dat is een van de projecten die we hebben gekregen. Het in kaart brengen van de status van de scholen van de Ward (een soort provincie) Sunga, waar Mambo ook bij hoort. Deze lijst kan (ons) helpen inzichtelijk te maken waar de nood het hoogste is zodat vrijwilligers (zoals ondergetekenden) eenvoudiger een besluit kunnen nemen wat op te pakken en/of wat te doneren.

Zaterdag a.s. gaan we naar een dame in Sunga om te kijken naar het persen van een soort briketten. De bedoeling is om deze te gaan maken met het zaagsel (en waarschijnlijk papierpulp) van de zaag fabrieken hier in de omgeving. Jan heeft inmiddels een aantal testen uitgevoerd met het maken van briketten m.b.v. de krik van de auto.

Sylvia is nog druk in de weer met het maken van papier, kaartjes, samen met twee jongens van het dorp. Eind van het jaar wordt het druk (kerstvakantie). Hopelijk kopen de toeristen een hoop kaartjes (de opbrengst is voor de jongens).

Verder gaat Syl de schouw van de lodge voorzien van een afbeelding (boom en vogels).

En verder....... er komt vast nog meer......

En dan....... we denken (soms) wel eens aan, hoe nu verder. Half februari loopt ons visum af en moeten we het document van de auto vernieuwen (Carnet). We willen onze familie en vrienden weer zien. Maar we willen eigenlijk nog niet terug naar het "normale" leven in Nederland. We blijven het nog veel te leuk vinden hier (Mambo) of ergens anders in Afrika. Dus...... we hebben nog steeds de mogelijkheid en middelen om het te doen, dus ons plan is om in februari naar Nederland te komen voor en nader te bepalen periode en dan daarna weer terug te gaan naar Afrika. Voor sommige van onze lezers zal het (hopelijk) niet echt een verrassing zijn. Het zijn vooralsnog alleen maar plannen, we leven een soort bij de dag dus het kan nog alle kanten op. Als we meer weten zullen we dat op de blog vermelden.

Zo voor nu even genoeg getikt, we gaan weer verder met onze projecten.

4 opmerkingen:

de Vaartjes zei

Leef je droom.

Jan en Sylvia zei

Gaan we doen....

Anoniem zei

Ik kom zo snel mogelijk naar jullie toe!

X Gina

pa enma zei

hello jan en syl
aan de hand van jullie reactie,s en beelden vervelen onze kinders zich nog niet.leuk dat actief mee doen zo,n band met de bevolking schept.zo komen jullie talenten wel tot ontwikkeling
hier alles goed
groeten maenpa

het was goed je stem te horen
dus bedankt voor de bel