vrijdag 2 september 2011

Tanzania


We hebben Pemba achter ons gelaten, nadat de muis steeds de weg terug vond naar onze auto.
Helaas zonder stoelen verder naar het noorden. Pangane, een vissersdorp aan de oceaan, omgeven door prachtige palmen was even ons thuis.
Nadat we zagen dat het dorp (ons) strand als lokaal toilet gebruikte, zijn we niet meer gaan zwemmen in de zee en hebben we ons proberen op te frissen door de druppels uit de douche (tenminste als de regenton er boven vol was). We hebben Hassan's Barracuda en Octopus geproefd en gekeken naar de vissers en de vrouwen die zich vaak vertonen met hun witte schoonheidsmaskers op. Als dan op deze unieke plek opeens twee dhows met wel 28 Italianen verschijnen is de magie over en zijn wij toch maar op pad gegaan. De weg (het zandpad) langs de kust bleek uiteindelijk na zo'n 50 km niet verder berijdbaar, daarom weer terug gegaan en toch de zeer slechte asfaltweg genomen, die je niet eens asfalt meer kan noemen. Pas in het donker komen we met hulp van de 'Garmin' aan bij Chez Nathalie in Mocimboa de Praia. We zijn niet alleen, met ons nog twee overlanders waar we de volgende ochtend weer snel informatie mee uitwisselen.

Als we weer een beetje bijgekomen zijn van de lange reisdag, blijkt Mocimboa leuker dan verwacht. We doen boodschappen. En ze hebben nog wat ook. Jan zwemt een rondje in de mangrove (quarantee shark en croc free!), en we fietsen naar de grootste dhow haven van Mozambique.

Helemaal fit voor het laatste stuk Mozambique rijden we richting Mueda, waar we nog kunnen tanken richting de Unity 1 bridge (een van de bruggen over de Rio Rovuma). De laatste 200 km is een zandpad. (Ongelofelijk dat de lokale bevolking deze weg bijna nooit rijdt naar hun buurland Tanzania). We lijken weer op Willem en Maxima want op het vele roepen van Mzungu (wat witte betekent) zwaaien we tussen de hobbels met veel plezier terug. Onderweg studeren we de eerste woordjes Swahili in (Jambo / Hallo, Habari gani / Hoe gaat het met je). Eind van de middag komen we aan bij de bridge. We ontmoeten onze eerste campsite eigenaar uit Pemba (hij heeft ons eerder veel informatie gegeven) we kletsen en zijn uiteindelijk voor sluitingstijd aan de overkant van de Rovuma in Tanzania. Na het kopen van ons visum en de nodige stempels mogen we als we willen op de parkeerplaats blijven overnachten.
Het is een goede en veilige plek, en het eerste stadje is nog zeker twee uur over zand moeilijk te doen in het donker. We maken een potje en gaan slapen. De volgende ochtend wachtte ons de tweede (lange) etappe richting de kust. Leuk om al snel de verschillen te zien, zoals tuktuk's in de stadjes, etenskramen en barretjes, het lijkt hier verder ontwikkeld, en Swahili is toch echt andere koek, (bv. Uhuh = nee / Mmmm = ja). Als we einde van de middag in Kilwa aankomen zien we niet alleen de eerste Masai, maar ook Luisa en Frederic weer. Zij hebben vanuit Pangani bijna dezelfde route gereden met hun 30 jaar oude Toyota. Wellicht zien we ze nog in Dar of in Zanzibar.
Op een heerlijk plekje aan het strand, schrijven we dit bericht met een Kilimanjaro (biertje) bij de hand!

2 opmerkingen:

Karin en Jan zei

Hallo luitjes,

uiteraard weer prachtige foto's ...
fijn om weer wat van jullie te horen/lezen.

Ik kan me voorstellen dat jullie niet meer gingen zwemmen naar de wc-foto.

De houten stoelen zijn zeker leenstoelen?

Nu nog een Kilimanjaro-pilsje.... straks misschien de berg in het echt???

Hier alles goed, met Jan gaat het weer beter. Hij is al weer in de tuin aan het wroeten .... wel voorzichtig uiteraard..

Veel liefs en hartelijke groeten,

KArin en Jan

africatravel.be zei

Hi guys, Leuk te zien dat jullie inmiddels al in Tanzania zijn! Zo gaan we jullie natuurlijk niet meer inhalen...Wij kwamen jullie tegen bij Gwabi river lodge in Zambia. Inmiddels staat onze auto in Malawi geparkeerd en hebben we een mooie etappe gedaan in Zambia en Malawi. We wensen jullie nog veel plezier en blijven jullie avontuur volgen. En wie weet...komen we jullie toch nog ergens tegen in Afrika. Groeten Patrick & Elly africatravel.be